Sign In

sport-massage

reflexologie massageAlle informatie over onze sportmassage

Wat is reflexologie?
Reflexologie is een soort massage waarbij verschillende hoeveelheden druk worden uitgeoefend op de voeten, handen en oren. Het is gebaseerd op een theorie dat deze lichaamsdelen verbonden zijn met bepaalde organen en lichaamssystemen. Mensen die deze techniek toepassen, worden reflexologen genoemd.

Reflexologen zijn van mening dat het uitoefenen van druk op deze onderdelen een reeks gezondheidsvoordelen biedt.

Lees verder voor meer informatie over hoe reflexologie werkt en of het het proberen waard is.

Hoe werkt reflexologie?
Er zijn een paar verschillende theorieën over hoe reflexologie werkt.

In de traditionele Chinese geneeskunde
Reflexologie berust op het oude Chinese geloof in qi (uitgesproken als ‘chee’) of ‘vitale energie’. Volgens deze overtuiging stroomt qi door elke persoon. Wanneer een persoon zich gestrest voelt, blokkeert zijn lichaam qi.

Dit kan een onbalans in het lichaam veroorzaken die tot ziekte leidt. Reflexologie heeft tot doel de qi door het lichaam te laten stromen, waardoor het evenwichtig en ziektevrij blijft.

In de Chinese geneeskunde komen verschillende lichaamsdelen overeen met verschillende drukpunten op het lichaam. Reflexologen gebruiken kaarten van deze punten in de voeten, handen en oren om te bepalen waar ze druk moeten uitoefenen.

Ze geloven dat hun aanraking energie door iemands lichaam laat stromen totdat het het gebied bereikt dat genezing nodig heeft.

Andere theorieën
In de jaren 1890 ontdekten Britse wetenschappers dat zenuwen de huid en inwendige organen verbinden. Ze ontdekten ook dat het hele zenuwstelsel van het lichaam de neiging heeft zich aan te passen aan externe factoren, waaronder aanraking.

De aanraking van een reflexoloog kan helpen om het centrale zenuwstelsel te kalmeren en ontspanning en andere voordelen te bevorderen, net als bij elke vorm van massage.

Anderen zijn van mening dat de hersenen pijn creëren als een subjectieve ervaring. Soms reageren de hersenen op fysieke pijn. Maar in andere gevallen kan het pijn veroorzaken als reactie op emotionele of mentale problemen.

Sommigen zijn van mening dat reflexologie pijn kan verminderen door kalmerende aanraking, wat kan helpen om iemands humeur te verbeteren en stress te verminderen.

Zonetheorie is een andere overtuiging die sommigen gebruiken om uit te leggen hoe reflexologie werkt. Deze theorie stelt dat het lichaam 10 verticale zones bevat. Elke zone bevat verschillende lichaamsdelen en komt overeen met specifieke vingers en tenen.

Beoefenaars van de zonetheorie zijn van mening dat het aanraken van deze vingers en tenen hen toegang geeft tot elk lichaamsdeel in een bepaalde zone.

Wat zijn de mogelijke voordelen van reflexologie?
Reflexologie is gekoppeld aan veel potentiële voordelen, maar slechts enkele ervan zijn geëvalueerd in wetenschappelijke studies.

Tot dusver is er beperkt bewijs dat reflexologie kan helpen om:

stress en angst verminderen
pijn verminderen
de stemming opheffen
algemeen welzijn verbeteren
Bovendien hebben mensen gemeld dat reflexologie hen heeft geholpen:

versterken hun immuunsysteem
kanker bestrijden
verkoudheid en bacteriële infecties overwinnen
sinusproblemen oplossen
herstellen van rugproblemen
juiste hormonale onevenwichtigheden
boost vruchtbaarheid
de spijsvertering verbeteren
artritis pijn verlichten
zenuwproblemen en gevoelloosheid behandelen tegen kankergeneesmiddelen (perifere neuropathie)
Wat zegt het onderzoek?
Er zijn niet veel studies over reflexologie. En veel experts zijn van mening dat degenen die er zijn, van lage kwaliteit zijn. Bovendien concludeerde een review uit 2014 dat reflexologie geen effectieve behandeling is voor welke medische aandoening dan ook.

Maar het kan enige waarde hebben als aanvullende therapie om de symptomen te verminderen en iemands kwaliteit van leven te verbeteren, net zoals massage. Omdat het gemasseerde gebied de voeten is, zullen sommige mensen voor nog meer verlichting van stress of ongemak zorgen.

Hier is een blik op wat het onderzoek zegt over het gebruik van reflexologie om pijn en angst te beheersen.

Pijn
In een studie uit 2011, gefinancierd door het National Cancer Institute, bestudeerden experts hoe reflexologiebehandelingen 240 vrouwen met gevorderde borstkanker beïnvloedden. Alle vrouwen ondergingen medische behandelingen, zoals chemotherapie, voor hun kanker.

Uit de studie bleek dat reflexologie sommige van hun symptomen, waaronder kortademigheid, hielp verminderen. De deelnemers rapporteerden ook een verbeterde levenskwaliteit. Maar het had geen enkel effect op pijn.

Deskundigen hebben ook gekeken naar de effecten van reflexologie op pijn bij vrouwen met premenstrueel syndroom (PMS). In een oudere studie, vertrouwde bron, keken onderzoekers naar de effecten van oor-, hand- en voetreflexologie op 35 vrouwen die eerder meldden dat ze PMS-symptomen hadden.

Ze ontdekten dat degenen die twee maanden reflexologiebehandeling kregen significant minder PMS-symptomen rapporteerden dan de vrouwen die dat niet deden. Houd er echter rekening mee dat deze studie erg klein was en tientallen jaren geleden werd uitgevoerd.

Er zijn grotere langetermijnstudies nodig om volledig te begrijpen of reflexologie helpt om pijn te verminderen.

Ongerustheid
In een kleine studie van 2000 keken onderzoekers naar de effecten van een voetreflexologiebehandeling van 30 minuten op mensen die worden behandeld voor borst- of longkanker. Degenen die een reflexologiebehandeling kregen, rapporteerden lagere angstniveaus dan degenen die geen reflexologiebehandeling kregen.

In een onderzoek uit 2014 dat iets groter was, onderzoeker

gaf mensen die een hartoperatie ondergaan een voetreflexologiebehandeling van 20 minuten, één keer per dag gedurende vier dagen.

Ze ontdekten dat degenen die de reflexologiebehandeling kregen significant lagere angstniveaus rapporteerden dan degenen die dat niet deden. Aanraken door een ander mens is voor de meeste mensen een ontspannende, zorgzame, angstverminderende actie.

Is reflexologie veilig om te proberen?
Over het algemeen is reflexologie erg veilig, zelfs voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen. Het is niet-invasief en comfortabel om te ontvangen, dus het kan de moeite waard zijn om te proberen als het iets is waar je in geïnteresseerd bent.

U moet echter eerst met uw arts praten als u een van de volgende gezondheidsproblemen heeft:

bloedsomloopproblemen in de voeten
bloedstolsels of ontsteking van uw beenaderen
jicht
voetzweren
schimmelinfecties, zoals voetschimmel
open wonden aan handen of voeten
schildklier problemen
epilepsie
een laag aantal bloedplaatjes of andere bloedproblemen, waardoor u gemakkelijker blauwe plekken en bloedingen krijgt
U kunt mogelijk nog steeds reflexologie proberen als u een van deze problemen heeft, maar u moet mogelijk enkele voorzorgsmaatregelen nemen om nadelige effecten te voorkomen.

Waarschuwing
Als u zwanger bent, moet u dit voor de sessie aan uw reflexoloog vertellen, omdat sommige drukpunten in handen en voeten samentrekkingen kunnen veroorzaken. Als u reflexologie probeert te gebruiken om weeën op te wekken, doe dit dan alleen met toestemming van uw arts. Er is een risico op vroegtijdige bevalling en baby’s zijn het gezondst als ze worden geboren na 40 weken zwangerschap.
Sommige mensen melden ook dat ze milde bijwerkingen hebben na reflexologiebehandeling, waaronder:

duizeligheid
tedere voeten
emotionele gevoeligheid
Maar dit zijn bijwerkingen op de korte termijn die kort na de behandeling verdwijnen.