Sign In

sport-massage

deep tissue massageAlle informatie over onze sportmassage

 

Wat is deep tissue massage?
Deep tissue massage is een massagetechniek die voornamelijk wordt gebruikt om musculoskeletale problemen te behandelen, zoals verrekkingen en sportblessures. Het gaat om het uitoefenen van aanhoudende druk met langzame, diepe slagen om de binnenste lagen van je spieren en bindweefsels te richten. Dit helpt bij het afbreken van littekenweefsel dat ontstaat na een blessure en vermindert spanning in spieren en weefsels.

Het kan ook een snellere genezing bevorderen door de bloedstroom te verhogen en ontstekingen te verminderen.

Lees verder voor meer informatie over deep tissue massage, inclusief hoe het zich verhoudt tot Zweedse massage en wat u kunt verwachten tijdens een sessie.

Wat zijn de voordelen van diepe weefselmassage?
Diepe weefselmassage biedt zowel fysieke als psychologische voordelen. In tegenstelling tot andere massagetechnieken die zich richten op ontspanning, helpt diepe weefselmassage spierpijn te behandelen en de stijfheid te verbeteren. Maar het kan je ook mentaal helpen om tot rust te komen.

Een onderzoek uit 2014 onder 59 deelnemers wees uit dat diepe weefselmassage de pijn bij mensen met chronische lage rug hielp verminderen. De auteurs vergeleken de effecten ervan met die van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Advil).

Mensen hebben ook gemeld dat diepe weefselmassage helpt bij:

sport verwondingen
fibromyalgie
plantaire fasciitis
hoge bloeddruk
ischias
tennis elleboog
Hoe verhoudt het zich tot Zweedse massage?
Diepe weefselmassage en Zweedse massage zijn twee verschillende soorten massagetherapie. Beiden gebruiken een aantal van dezelfde slagen, maar ze hebben verschillende toepassingen en variëren sterk als het gaat om de hoeveelheid gebruikte druk.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen diepe weefselmassage en Zweedse massage:

Beoogd gebruik. Diepe weefselmassage wordt voornamelijk gebruikt om chronische pijn en spier- en sportgerelateerde blessures te behandelen. Zweedse massage wordt voornamelijk gebruikt om ontspanning te bevorderen en spierspanning veroorzaakt door alledaagse activiteiten, zoals zitten achter een computer, te verminderen.
Druk. Zweedse massage is een zachtere vorm van massage die veel minder spanning gebruikt dan diepe weefselmassage. Bij beide typen worden de handpalmen en vingers gebruikt om uw weefsels te kneden en te manipuleren, maar de ellebogen en onderarmen kunnen ook worden gebruikt om verhoogde druk uit te oefenen tijdens een diepe weefselmassage.
Focusgebied. Deep tissue massage richt zich op de binnenste lagen van je spieren. Het wordt gebruikt om spier- en peesblessures, pijn en stijfheid in uw belangrijkste spiergroepen en gewrichten te behandelen. Zweedse massage richt zich op de oppervlakkige spierlagen en richt zich op de delen van je lichaam die de meeste spanning vasthouden, zoals je nek, schouders en rug.
Lees meer over de verschillen tussen Zweedse massage en deep tissue massage.

Wat gebeurt er tijdens de massage?
Vóór uw diepe weefselmassage zal uw massagetherapeut meer willen weten over uw probleemgebieden. Een diepe weefselmassage kan uw hele lichaam of slechts één gebied omvatten.

Als je klaar bent, wordt je gevraagd om op je rug of buik te liggen, onder een laken. Uw niveau van uitkleden is gebaseerd op uw comfort, maar het gebied waaraan u werkt, moet zichtbaar zijn.

De massagetherapeut warmt je spieren op met een lichtere aanraking. Zodra je bent opgewarmd, gaan ze aan je probleemgebieden werken. Ze gebruiken diep kneden en strelen met wisselende hoeveelheden intense druk.

Zijn er bijwerkingen?
Het is niet ongebruikelijk om enkele dagen na een diepe weefselmassage enige pijn te hebben. Het gebruik van een verwarmingskussen of een coldpack gewikkeld in een handdoek kan de pijn helpen verlichten.

Hoewel massagetherapie over het algemeen veilig is, gebruikt diepe weefselmassage zeer stevige druk en is mogelijk niet voor iedereen veilig.

Praat met uw arts voordat u een diepe weefselmassage krijgt als u:

een voorgeschiedenis hebben van bloedstolsels of een stollingsstoornis
bloedverdunners gebruiken
een bloedingsstoornis hebben
kanker heeft of kankerbehandeling ondergaat, zoals chemotherapie of bestraling
Iedereen met osteoporose of kanker die naar de botten is uitgezaaid, moet diepe weefselmassage vermijden, omdat de stevige druk die wordt gebruikt een breuk kan veroorzaken. Je moet ook diepe weefselmassages afhouden als je zwanger bent. Zachtere soorten massage, zoals Zweedse massage, kunnen een betere optie zijn.

Als u een open wond- of huidinfectie heeft, moet u opnieuw plannen om te voorkomen dat u een nieuwe infectie krijgt of een bestaande infectie verergert.